lørdag 22. november 2014

Situasjonen i Nord Korea


Denne uken har jeg utforsket for å forstå FN byråkratiet. Jeg så følgende video på FNs egne sider ( http://webtv.un.org/search/the-human-rights-situation-in-north-korea-panel-discussion/3853367796001?term=north%20korea )

Det hele foregikk i FNs menneskerettighetsråd i Geneva, Sveits. I videoen legges det frem bevis i form av vitneforklaringer, at det foregår forbrytelser mot menneskeheten i Nord Korea, og at Kim Jong-un som leder for denne nasjonen dermed også er hovedansvarlig for disse forbrytelsene, ettersom han er i en makt-situasjon til å få stopp på disse forbrytelsene mot menneskeheten, men velger å ikke bruke sin makt til å stoppe dette.

I videoen ser man også at en representant fra Nord Korea påstår at forklaringene er falske. En representant fra Australia, Michael Kirby, holder fast ved at vitneforklaringene er ekte, og at ingen av de andre tilstedeværende kan tvile et minutt på at de er ekte. Videre påpeker han at alle av Nord Koreas befolkning burde få tilgang til rapporten. Det Nord Koreanske folk har en grunnlovsrett, i form av frihet til å ytre seg, til å få og ha tilgang til FN rapporten i versjonen som er på koreansk skriftspråk.

Jeg synes det er interessant hvordan Kirby klarer å opprettholde et behersket språk igjennom hele sesjon. Ord og setninger som kunne vært brukt, som jeg kan tenke meg, er: "Situasjonen i Nord Korea, med tanke på menneskerettigheter, er absolutt uakseptabel" , eller "Nord Koreas holdning med å avvise vitneforklaringene som noe annet enn 100% ekte vitne forklaringer, er en absolutt skandale".

Nord Korea har den verste menneskerettighets-situasjonen på hele kloden, kanskje den verste menneskeretts situasjonen verden noen gang har sett. Mot slutten av videoen ser man en representant fra Botswana mene at situasjonen bør tas på alvor av FNs sikkerhetsråd. Jeg kunne vært interessert å følge med, dersom situasjonen ble tatt opp i nettopp sikkerhetsrådet.

Men hva kan man egentlig forvente seg av utfall, dersom dette ble gjort. Hva ville vi for eksempel høre representanter fra Russland eller Kina si til situasjonen? Ville de kanskje legge inn ett veto mot et fornuftig tiltak for å bedre situasjonen i Nord Korea? Kan man få Kim Jong-un til å selv være aktiv for å bedre situasjonen, eller er det utenkelig at ting ble bedre med mindre regimet i Nord Korea ble styrtet? Dette kunne resultere i en meget kostbar og blodig affære.


4 kommentarer:

  1. http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/11/un-move-will-embolden-north-kore-20141122535697277.html

    Selv om andre skulle mene annet, så kan jeg ikke forstå noe annet enn at folkene i Geneva med relevant tilknytning til saken, har gjort det eneste de kan gjøre.

    Kirby må stå for menneskerettigheter, og representanten for Nord Korea er tvunget til å kalle vitnene for "scum".

    SvarSlett
  2. og ellers går det bra med knappeblogger ?

    SvarSlett
  3. håper du blir frisk og rask til gran kanaria turen ! =))

    SvarSlett
  4. Ingen våger senke Nord Korea pga atomprogrammet. Men flere og flere innbyggere skjønner for hvert år at noe er galt. Jeg trur landet vil kollapse innen 5-10 år

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...